Home Page Image
 

Maurits Verbeeck
Papierrestauratie
Vijfbunderstraat 18
9200 Dendermonde

Tel. 052 22 24 09

 


Restauratie in 4 stappen

 

1. Het object omschrijven
We omschrijven het te restaureren object in detail. Basisonderzoeken worden uitgevoerd. Naast de materiële aspecten, zoals papiersoort, druktechniek, afwerking, bekijken we ook de niet-materiële aspecten zoals functie, betekenis, waarde.Naast de financiële waarde zijn andere, zoals historische of sentimentele waarde belangrijker in de beslissingsfase van een restauratie. Door de verschillende waarden van een object te evalueren bepalen we in welke staat we het object na restauratie terug willen brengen. Een goede restauratie zorgt ervoor dat de “overall” waarde van het object na behandeling gestegen is.

2. De ideale staat van het object bepalen
De ideale staat van een object is de staat waarin de klant het object als meest waardevol beschouwt. Bij het zoeken naar de ideale staat scheiden we de technische afhandeling van de restauratie van het uiteindelijke doel, het object in zijn waarde herstellen. Hierbij vermijden we te vervallen in het herstellen van losse gebreken. Voordeel hiervan is dat de eigenaar kan meedenken in het proces en de beslissingen kan volgen voor de restauratie van start gaat.

3. Het doel van de restauratie vastleggen
We bepalen een realistisch doel voor het restauratieproces. Dit doel dient aan de verwachtingen van de eigenaar en de restaurator te voldoen. We vergelijken de huidige staat met de ideale staat, bekijken de gebreken die beide staten van elkaar onderscheiden en bepalen hoe deze gebreken kunnen hersteld worden.

4. De uiteindelijke restauratie
Er wordt een behandelingsrapport opgemaakt, met de conclusie van de voorgaande drie stappen. De voorgestelde behandeling en de kostprijs ervan worden vastgelegd. Daarna wordt de restauratie uitgevoerd. Nadien geeft het restauratieverslag een aan de hand van foto’s gedocumenteerd overzicht van alle behandelingen.